Weetjes over deze dieren

De raaf, Corvus corax in het Latijn genaamd:

 

 • Raven worden beschouwd als intelligente dieren, er wordt zelfs beweerd dat raven in de natuur weleens samenwerken met wolven!
  Ziet de raaf een gewond dier dan gaat hij op zoek naar een wolf en trekt zijn aandacht. Zodat de raaf na de wolf zijn maaltijd zelf aan de restjes kan beginnen.
 • Nog een verstandig kunstje is dat raven stokjes gebruiken om voedsel uit holtes te peuteren, of ze gebruiken stenen om noten te kraken. Ken jij nog een dier die gereedschappen gebruikt?
 • Grootste van de kraaiachtigen.
 • Op de liervogels na, de grootste van alle zangvogels.
 • De raaf kan soms doelloos rondzweven t.o.v. een kraai die doelgerichter is.
 • Wist je dat raven familieleden troosten zodat ze minder stress ervaren? Na een verslagen gevecht bieden ze troost aan de gekwetste door lichamelijk contact te zoeken of diegene zijn veren proper te maken.
 • Bewonderenswaardig is dat de raaf monogaam is, ze blijven hun hele leven trouw bij hun partner. Als je weet dat van tamme paren een leeftijd van 44 jaar geregistreerd is… En dat ze in het broedseizoen hun afzonderen van de grote groep om hun nest terug op te zoeken… Ze kunnen één nest tientallen jaren hergebruiken waarbij het telkens wat uitgebreider word bijgemaakt.
 • Nederlanders hebben meer kans om de raaf te waarnemen. Deze dierensoort is onafhankelijk van het klimaat en vrijwel op het hele noordelijk halfrond te vinden. Toch is hij zeer zeldzaam in België, maar maakt sinds de 21e eeuw een comeback.

 

Snappen jullie nu waarom ik de witte raven zo fascinerend vind?
Daarom heb ik voor deze dieren gekozen als thema voor onze blog.

 

 

Een veer van een raaf, hoe ziet die eruit?

 

100 verschillende antwoorden krijg je als je zoekt op Google. Maar hoe ziet een veer van een raaf er eigenlijk uit? Puntig en strak, donzig en pluizig? Hier is het antwoord!

Zoals alle soorten vogels hebben raven verschillende soorten veren: borstveren, donsveren, staartveren, slagpennen, …

De vorm van de veer ligt vooral aan de functie ervan. Lang, glad en hoekig, afhankelijk van de plaats op hun lichaam. En net daarom zijn er zoveel verschillende te vinden.

Ze zijn lang: 20 tot 36 cm.

Meestal zijn ze zwart, maar je hebt ook raven met witte veren ertussen, of alle veren zijn wit, maar dat is zeer zeldzaam. Ze hebben een hoge glans, en hebben tinten die in het zonlicht beter tevoorschijn komen: paars, blauw en groen.

Raven kan je snel verwarren met kraaien, maar ze zijn een stuk groter dan de Amerikaanse kraai. Raven hebben meer tinten van zwart in hun veren, waar een kaai meer een lichtbruine kleur zal hebben.

 

 

Positieve legendes en mythologieën:

 

 • In de Londense Tower zijn minstens zes raven aanwezig. Een legende zegt dat het Koninkrijk zal vallen als er daar minder dan zes raven aanwezig zijn.
 • De Kelten kenden er goddelijke kracht aan toe: waarzeggers kunst, overwinning in de strijd, en vruchtbaarheid.
  Heeft hij een witte vlek, dan brengt hij geluk.
 • Bij de Grieken en Romeinen is de raaf het symbool voor een lang leven.
 • Ook komt de raaf voor in het verhaal van de Ark van Noah… Daar is hij symbool van de eenzaamheid.

 

 

Witte raaf

 

Er komen, zoals bij andere dieren, ook bij de raaf deels tot geheel witte exemplaren voor. Dit komt door mutatie of pigmentremming in de huid, veren en ogen. Omdat ze opvallender zijn voor hun prooi, en door een sterk verminderd gezichtsvermogen, hebben ze minder kans om langer te leven.
Het begrip witte raaf betekent een zeer zeldzame verschijning, direct gerelateerd aan de zeldzaamheid van het dier.

 

Ik had ook voor witte leeuwen of uilen kunnen kiezen… Aan een ijsbeer of een konijn heb ik niet gedacht. :-)
Maar een raaf zijn verhaal vind ik zeer boeiend. En raven hebben ook iets betoverend, sprookjesachtig…

 

Coco

 

 

Bron: Wikipedia.
https://www.startpagina.nl/v/wetenschap/biologie/vraag/469110/ziet-veer-raaf-eruit#antwoorden