VISITE: “Mieke” door Bas

Op VISITE: Gastenblogger Bas van Spirit of the Sky

 

“We hebben allemaal wel eens behoefte aan een goede pakkende tekst of een goed gedicht, bijvoorbeeld als je iemand wilt verrassen. Soms kan het een steuntje in je rug zijn, soms kan het je aan het denken zetten.” Zo nodigt Bas ons uit op zijn persoonlijke website met gedichten en teksten. 

 

 

Toen ik zijn gedichten en verhalen las op www.spiritofthesky.nl was ik even in een andere wereld, zijn woorden voerden me mee tussen fantasie en werkelijkheid. Al snel kreeg Bas een uitnodiging om op VISITE te komen bij de Inkt Witte Raven, en na een gezellig gesprek is dit gastenartikel het resultaat:

 

Mieke, lief, prettig gestoord en onzeker

Dit verhaal gaat over Mieke, ze is 36 jaar en heeft een prachtig karakter. Haar familie en vrienden beschrijven haar als lief, humoristisch, zeg maar gerust ‘goed gestoord’ maar ook erg onzeker. Ze zit in een ‘koker’ waar ze al heel lang niet uit durft te komen, maar ze weet dat ze bij haar familie en vrienden mag zijn wie ze is. Naast het feit dat ze vrijgezel is, heeft ze een leuke baan in de zorg en een leuk vrijstaand huis, kortom, ze heeft alles goed voor elkaar. Eén ding ontbreekt nog… haar wederhelft, de liefde van haar leven! Doordat ze vroeger erg is gepest durft ze zich niet te laten zien bij anderen.

Een vriend heeft ze nooit gehad, terwijl er genoeg mannen waren die haar tóch wel erg leuk vonden. Ze probeerden bij haar binnen te dringen. Mieke ketste alles af… In zichzelf kon ze het wel uitschreeuwen! Ondanks alles ging ze wel eens uit, maar na de tijd brak ze in tranen uit omdat ze ook daar voor haar gevoel heeft gefaald. Ik mag er zijn is de waarheid, maar ik vind van niet… Al huilend viel ze in slaap en werd ze de volgende dag met een kater wakker. Veel verdriet is er ook bij haar ouders, want zij zien ook dat Mieke er nog steeds erg onder lijdt. Het gepest is al lang voorbij, maar in haar hoofd zit ze er nog steeds in. Ze is in haar gedachten nog steeds die sproetenkop, beugelbek, schooier en kansloos figuur. Het liep toen allemaal zo hoog op dat haar bewerkte foto ‘s in alle klaslokalen hingen. Iedereen negeerde haar… en als er iemand naar haar omkeek dan was het om haar uit te joelen. Ze was van de kaart geveegd!

 

Mieke: 36 jaar – prachtig karakter – lief – humoristisch – goed gestoord – onzeker

 

Praten is niet haar sterkste kant, ze doet zich groot voor, terwijl haar eenzaamheid steeds meer toeneemt omdat op latere leeftijd haar vrienden en vriendinnen wél een relatie krijgen. Mieke valt buiten beeld. Daar zit ze dan, alleen in een prachtig huis, en het enige contact dat ze nog heeft zijn haar ouders en heel af en toe wat vrienden. Zij leven met Mieke mee en willen haar helpen, maar ze blijft star in haar zoektocht naar een lieve man en wil geen hulp. Ze wil het zelf oplossen! Op een dag gaat Mieke ‘s morgens met haar net nieuwe kerkgemeenschap een week op vakantie, cultuur opsnuiven en veel van de omgeving zien. Ze verblijven in Engeland, buitenaf bij een dorp waar het geloof erg in beeld is. Zo leren de kerkgangers elkaar goed kennen, zowel de Nederlanders als de Engelsen.

Mieke leest graag voor in de kerk, ze heeft een lieve, zachte stem, en dat klinkt bij iedereen heerlijk in de oren, ze is er écht geknipt voor. Zingen kan ze als de beste! Ze zingt graag solo op de kerkliederen samen met de band van de kerkgemeenschap. Bij de kerk voelt ze zich trouwens ook erg op haar gemak, ze ziet het nu als familie. De laatste dag van de vakantie lijdt Mieke de gehele kerkdienst met haar verhaal en prachtige stem. Deze dag was anders dan de andere, na een lekker zonnige week was het deze ochtend grijs en motregende het. Mieke begint de kerkdienst met het thema ‘respect voor elkaar’.

Op de beamer verschijnt een engel die bij twee kinderen een vleugel omslaat. De kerk loopt vol, en meteen zijn alle ogen gericht op Mieke. Zij begint de dienst met een gebed, en wenst daarna iedereen een fijne dienst. Er volgen liederen, gevoelsliederen, maar ook vrolijke. De kerk klinkt als een groot zangtalent! Halverwege de dienst begint het verhaal dat Mieke heeft voorbereid, het wordt muisstil en ze begint te vertellen. Tijdens haar verhaal krijgt ze een brok in haar keel. Ze gaat toch verder met haar verhaal, licht stotterend en met opkomende tranen in haar ogen. Maar halverwege stopt ze, ze breekt opeens van emoties.

 

Mieke leest graag voor in de kerk, ze heeft een lieve, zachte stem, en dat klinkt bij iedereen heerlijk in de oren…

 

De band begint een nummer te spelen om de dienst te kunnen voortzetten. De predikant die normaal in de kerk de dienst lijdt zit vooraan. Terwijl de band net is begonnen staat hij op. Hij vraagt om te stoppen met spelen. Bryan, de predikant vraagt Mieke bij zich en samen praten ze over wat haar is overkomen. Bryan vraagt of Mieke haar verhaal wil voortzetten, maar dan in een andere vorm… namelijk dat van haarzelf. Mieke denkt bij zichzelf: ik kon me toch niet meer inhouden, dus wat maakt het uit! Bryan kondigt Mieke weer aan op het podium en in het Engels zeg hij ‘Go for it, You’re special!’ Mieke begint met haar verhaal over haar verleden.

Er komen onderwerpen van tijdens het pesten en haar vroegere depressies aan bod, zelfs de mensen van de kerkgemeenschap weten dit niet! Zij blijven muisstil en luisteren aandachtig naar Mieke, net zoals de rest in de kerk. Ze beginnen door de hele kerk tranen te laten zien. Mieke kijkt naar Bryan, hij geeft aan dat ze door mag gaan met haar verhaal. Alles komt aan bod. Mieke heeft op dat moment geen enkele moeite met Engels praten. Haar stem klinkt zuiver van emotie! Na afloop komt er een enorm applaus! Iedereen staat op…… Bryan loopt naar haar toe en zegt ‘Mieke, gefeliciteerd! Je hebt jezelf bevrijd, God staat naast je met zijn arm om je heen! Eindelijk kun je nu verder met je leven.

Na afloop van de dienst loopt iedereen naar Mieke, ze krijgt van de één een hand en van de ander een knuffel. Bedankt dat je je verhaal aan ons hebt willen vertellen, en fijn dat God je heeft geholpen om te spreken! Spreken om jezelf te bevrijden. Het zonnetje begint door de prachtige ramen van de kerk te schijnen. Iedereen kan terugkijken op een prachtige week, en vooral de laatste dag toen Mieke hulp van God kreeg om ook in haar gedachten te mogen zijn wie ze is! ‘s Avonds op de terugreis naar huis hebben ze het nog lang over die bijzondere ochtend. Mieke is Mieke weer!

 

Iedereen kan terugkijken op een prachtige week, en vooral de laatste dag toen Mieke hulp van God kreeg om ook in haar gedachten te mogen zijn wie ze is!

 

Een paar dagen later besluit Mieke hulp te zoeken bij een psychologe, ze wil voor eens en altijd het verleden een plekje geven en verder met haar leven, en het liefst met een partner. Juist dát kun je niet overhaast doen. Er moet toch eerst het één en ander opgeruimd worden, is ze zich zelf nu ook bewust van. Je wilt met een schone lei een relatie aangaan. Deze therapie is erg zwaar voor haar, maar ondanks alles blijft ze positief, maar kan ze als het nodig is van zich afreageren door middel van huilbuien. Gelukkig heeft ze steun van haar ouders, familie, vrienden en… de kerk! Er begint een nieuw leven voor Mieke.

Een nieuwe opdracht breekt voor Mieke aan; het vinden van de liefde en warmte in haar leven. Hoe ga ik dát doen, bedenkt ze. Na een paar weken gaan ze naar een kerkdienst en daar komt na de dienst een jongeman naar haar toegelopen. Tom, deze vreemdeling voor Mieke, complimenteert haar met haar prachtig zuivere stem, en het levensverhaal dat ze ook heeft voorgelezen in Engeland. Ze raken samen aan de praat, maar daar blijft het in eerste instantie bij. Tom en Mieke zien elkaar tijdens de diensten vaker, en elke keer zoekt Tom Mieke op. Het is duidelijk dat Tom meer voelt dan alleen de interesse voor Miekes stem.

Tom, die tot over zijn oren verliefd is op Mieke vraagt of ze zin heeft om met hem mee te gaan ergens wat drinken, in eerste instantie twijfelt Mieke en zegt… misschien later. Tom ziet dit als een teleurstelling en loopt op dat moment weg. ‘s Avonds heeft Mieke Tom nog steeds in haar gedachten, want ze had niet verwacht dat ze zou worden mee uitgevraagd. Toch besluit ze om het te doen, maar een telefoonnummer of iets anders heeft ze niet van hem. Dan maar eens kijken op Facebook, en ja hoor… daar staat Tom, en hij woont, gek genoeg een paar straten verder. Mieke doet een vriendschapsverzoek en tegelijkertijd laat ze via hetzelfde Facebook weten dat ze graag met Tom wat wil drinken.

 

Het is duidelijk dat Tom meer voelt dan alleen de interesse voor Mieke ‘s stem.

 

Tom is ‘s avonds in de sportschool en hoort dat hij een bericht op de telefoon krijgt. Een nieuw vriendschapsverzoek, huh? Wie kan dat nou zijn? Zijn blik verandert als hij ziet dat het Mieke is, en de boodschap vertelde hem genoeg… hij schreef terug. Graag! Wanneer spreken we af? Hij voegt Mieke toe aan zijn vriendenlijst en sinds die tijd chatten en appen ze. Het moment is aangebroken, het is vrijdagavond en samen lopen ze naar het café tegenover de kerk. Ze bestellen een drankje en allebei een bord met lekker eten. Ze houden allebei van varkenshaas, en gecombineerd met aardappeltjes en groente genieten ze. Als toetje wordt ijs besteld, één grote beker voor hen allebei. Na een erg gezellige avond en nadat Tom heeft afgerekend gaan ze ieder hun eigen weg. Er ontstaat een mooie vriendschap en twee weken later gaan ze naar Miekes ouderhuis op de koffie.

Tom verbaast zich over de openheid van Miekes ouders. Hij wordt meteen goed ontvangen en de hele avond vindt er een gezellig gesprek plaats. Mieke loopt mee met haar moeder om taart te snijden. In de keuken krijgt Mieke de opmerking ‘dit is absoluut een jongen voor jou!’ Mieke blijft stil, en zegt later dat het lot het bepaalt of ze samen komen. Stiekem bidt Mieke tot God, ze vraagt of ze ondersteuning kan krijgen om Tom voor zich te winnen. Ze sluit af met ‘lieve Heer, help me alstublieft!’ Na afloop van het gezellig avondje bij Mieke praten ze buiten nog even na, onverwacht geeft Tom een knuffel en een kus op Miekes wang.

De volgende dag spreken ze af om gezellig een stuk te gaan wandelen in het bos, daar wacht hun een aangename verrassing… ze worden gezien door een aantal Engelse kerkgangers van de kerk waar ze laatst was. Hi Dear! That ‘s a surprise… How are you doing? Vervolgens wordt Tom voorgesteld aan de kerkgangers en raken ze lekker met elkaar aan de praat. Het scheelt, Tom kan enorm goed Engels. Het gesprek wordt uiteindelijk afgesloten met het ‘wonder’ dat zich heeft voorgedaan in de kerk tijdens de toespraak van Mieke. Het gesprek gaat daar heel intensief in door terwijl even later Mieke en Tom samen in het bos lopen. Midden in het bos staat een klein kerkje, en het kan niet anders dan dat ze daar een kijkje nemen. Tom steekt een kaarsje aan voor Mieke, dat ze hulp mag krijgen bij haar herstel…

Samen lopen ze verder het kerkje in, ze zijn er helemaal alleen. Een goed moment voor Mieke om Tom eens goed vast te pakken en hem te bedanken voor de steun die hij haar geeft. Vervolgens volgt er een kus op de mond. Zoenend in de kerk laten ze elkaar weten dat de ‘liefdesvlam’ nu brandt. Wat er in een kerk allemaal kan ontstaan… Ach, liefde is ook een belangrijk ding in het leven! Samen lopen ze hand in hand naar het altaar… Lieve Tom, mag ik je vriendinnetje zijn? Het wordt bevestigd met ‘ja’! Ik wil, en samen lopen ze lachend het kerkje uit.

 

Vervolgens straalt de romantiek uit bij dit net nieuwe stelletje. Onvoorwaardelijk!!! Tom trekt een tijd later bij Mieke in.

 

Er gaat een tijdje van veel romantiek voorbij, dan breekt er een moment aan voor een belangrijke boodschap… Mieke is zwanger. Ze vertelt het terwijl ze Tom, haar ouders, Toms ouders en nog wat familie uitnodigt bij haar thuis, het is erg spannend omdat ze niet weet hoe iedereen zal reageren. Maar… er klinkt een luid gejuich en iedereen zegt ‘meid, het is jullie gegund!’. Na de mooie boodschap gaat Tom gehurkt bij zijn toekomstige vrouw zitten en vraagt haar ten huwelijk. Er wordt luid geantwoord, ja!!! En hetzelfde antwoord klinkt heel luid tijdens de trouwerij in het kleine kerkje waar ze elkaar de liefde hebben verklaard. Om het af te sluiten vertelt Mieke haar levensverhaal nog een keer… onverhinderd en luid en duidelijk met haar mooie stem. Een tijdje later bevalt Mieke van een zoontje, en het gezin is compleet… Mieke, Tom, en zoontje Pascal… Onvoorwaardelijk en voor altijd met elkaar verbonden.

 

 

”Oud zeer is opgeruimd, er is nu ruimte gekomen voor een nieuw leven van geluk en liefde.”

Bas – Spirit of the Sky

 

 

Dankwoord:

Bedankt Bas voor je mooie verhaal! Om helemaal in mee te dromen…

Coco

 

Geef een reactie